Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

„Белгийският крал” е първият филм в България, адаптиран за незрящи
„Белгийският крал” е първият филм в България, адаптиран за незрящи
Cinefish.bg

„Белгийският крал” е първият филм в България, адаптиран за незрящи

24.04.2017, 10:42  |   Press Release  |   ФИЛМ
На 27 април от 17.00 часа в Дома на киното е първата по рода си прожекция у нас
за незряща публика


„Кино за незрящи” е проект на София Филм Фест /Арт фест, който има за цел да се разгърне в постоянна инициатива, за да могат хората с ограничено зрение да припознаят киното в своя живот. Тревожен е фактът, че много малък процент от незрящите хора са влизали някога в киносалон. Това е на път да се промени - благодарение на усилията на организаторите все повече филми ще бъдат технически адаптирани.

През месец март, по време на 21-вия София Филм Фест, за първи път бяха показани два филма, тематично свързани с живота на хора, които са загубили зрението си. Прожекциите бяха експериментални, като в реализирането им се включиха актьори, четящи на живо в залата диалога между героите, както и обяснителния текст между репликите, за да могат незрящите да си представят сцените и детайлите в тях възможно най-добре.

Белгийският крал” е първият филм в България, който е дублиран по специален начин, чрез което става достъпен за хора с нарушено зрение. Озвучаването на филма е осъществено в партньорство с Доли Медия Студио.

Филмът е пародия на документален роуд муви, в който един крал се събужда за реалния свят. В ролята на краля е белгийският актьор Петер Ван ден Бегин („Петият сезон”). Останалите главни роли се изпълняват от Брюно Жорис („Петият сезон”), Титус де Воогт („Steve + Sky”), Люси Дебе („Melody”). Нина Николина влиза в ролята на българската фолклорна певица Ана, която спечелва сърцето на белгийския крал, а Валентин Ганев е зам. шефът на турските тайни служби. Холандският режисьор Питер ван дер Хауен е в ролята на документалиста Дънкан Лойд, а сръбският актьор Горан Радакович е снайперист от Сараево и любител на птиците.

„Белгийският крал” е заснет почти изцяло в България, в него участва истински български фолклорен ансамбъл с певици от най-известните български хорове - „Мистерията на българските гласове”, „Филип Кутев”, квартет „Славей”, както и двама ученика от Училището за деца с нарушено зрение „Луи Брайл” в София. Именно ученици от това училище ще бъдат в залата на Дома на киното на 27 април, за да се срещнат с филма, събрал най-много зрители по време на 21-вото издание на София Филм Фест. Тяхното присъствие е осигурено с любезното съдействие на г-жа Мария Константинова, оперативен директор на „ИзиПей” и председател на организация „Право на зрение”.

Билетите за незрящи са на преференциална цена от 5 лв., за всички останали билетите са на цена от  7 лв.Cinefish.bg ПОСЛЕДНИ НОВИНИ  
Марк Форстър режисира сценарий на Стенли Кубрик
ФИЛМ
23.06.2015, 10:37  |   синефиш.бг
Юън Макргегър: Готов съм за продължението на „Трейнспотинг”
АРТИСТ
22.06.2015, 16:47  |   синефиш.бг
Парк Чан-ук и „Крадлата”
ФИЛМ
22.06.2015, 16:41  |   синефиш.бг
Джеймс Манголд режисира филм за афера на Ингрид Бергман и военен фотограф
ФИЛМ
22.06.2015, 16:37  |   синефиш.бг
Снимат документален филм за Кен Лоуч
ФИЛМ
22.06.2015, 16:32  |   синефиш.бг
Първи трейлър на „Татко си е у дома”
ФИЛМ
22.06.2015, 16:16  |   синефиш.бг
Хю Джакман ще участва в „Х-Мен: Апокалипсис”
ФИЛМ
22.06.2015, 12:06  |   синефиш.бг
Нов плакат на „Тед 2”
ФИЛМ
22.06.2015, 11:58  |   синефиш.бг
Cinefish.bg

 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg