Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

Кино-юбилей: 30 години от премиерата на култовата лента “Терминатор”
Кино-юбилей: 30 години от премиерата на култовата лента “Терминатор”
Cinefish.bg

Кино-юбилей: 30 години от премиерата на култовата лента “Терминатор”

21.10.2014, 09:22  |   синефиш.бг  |   ФИЛМ
През летния сезон на 2015-та година по българските и световни киноекрани ще се завърти научнофантастичния екшън “Терминатор: Генезис”. Високобюджетната продукция с Арнолд Шварценегер е пета поредна част от стартиралата през 1984-та година поредица “Терминатор”, чиито създател е трикратния носител на “Оскар” Джеймс Камерън.

Заснетият за едва 7 милиона долара оригинален филм от франчайза се превърна в изненадващ бокс офис успех за създателите си, а влиянието му върху представителите на научнофантастичния жанр продължава да се усеща и до днес.

Кино-юбилей: 30 години от премиерата на култовата лента “Терминатор”Седем години след дебюта на “Терминатор” Джеймс Камерън направи и директно продължение, в което отново участваха Арнолд Шварценегер и Линда Хамилтън. Заснет с далеч по-голям бюджет, “Терминатор 2: Денят на страшния съд” натрупа в световен мащаб над половин милиард долара и популярността му сред феновете на екшън-жанра продължава да бъде голяма.

Влиянието на първите две части на “Терминатор” върху света на киното е все още силно и за да отбележат изминалите три десетилетия от премиерата на оригиналния филм от началството на фестивала American Cinematheque поканиха за разговор Джеймс Камерън и продуцентката Гейл Ан Хърд (която бе една от основните движещи сили зад оригиналната лента).

Ето и някои любопитни цитати от разговора:

Хърд: “Намирането на пари за първия “Терминатор” беше една тежка битка за нас. 99 души казаха “Не” на този филм. Стотният обаче каза “Да”. Джеймс искаше да работи с Арнолд Шварценегер, но от Orion Pictures (студиото зад лентата) искаха да поверят ролята на О’Джей Симпсън.”

Камерън: “От студиото искаха О’Джей и аз буквално трябваше са падна на колене и да моля за Арнолд. След много срещи и уговорки те все пак се съгласиха, но си спомням как шефа на меркетинга ми каза, “Ти не правиш научна фантастика. Това е нискобюджетен филм-експлоатация, който ще бъде забравен една седмица след премиерата си”. От студиото бяха уплашени и отказваха да покажат филма на критиците.”

Хърд: “Ако се опитвахме да направим “Терминатор” днес ситуацията щеше да бъде още по-сложна. Сега се поемат все по-малко рискове и е изключително трудно да задвижиш оригинален проект на студийно ниво. Особено проект с амбициозни и дръзки идеи. Ако материала не е вдъхновен от успешен комикс, книга или игра тогава е много трудно да намериш подкрепа.”

Камерън: “Идеализмът вече го няма. Няма ги дните в които студията правеха филми само защото някои е казал, “Аз наистина вярвам в този филм. Хайде да го направим”. Стигнали сме до момент в който още преди да бъде завършен сценария от студиото знаят дали филма ти ще направи пари или не. Ако моята по-млада версия се опитваше да направи “Терминатор” през 2014-та година тогава този проект на практика щеше да бъде обречен. Защото това не е история, която е написана в книга и има лоялна публика. Ти тепърва трябва да печелиш публиката и в сегашния свят това никак не е лесно.”

Снимките на петия “Терминатор” вече приключиха и от студиото Парамаунт Пикчърс обявиха, че световната премиера на лентата ще се състои на 3-ти юли, 2015-та година.

Любопитно е да се отбележи, че за разлика от предишните две части Джеймс Камерън участваше в разработването на сценария и вече се знае, че “Терминатор: Генезис” ще съдържа множество препратки към първите две части от франчайза.


Cinefish.bg ПОСЛЕДНИ НОВИНИ  
Спилбърг с по-мрачни филми след 11 септември
АРТИСТ
11.01.2012, 18:22  |   Novinar.bg
Tom Clancy's Ghost Recon Future Soldier излиза през май
ИГРИ
11.01.2012, 14:41  |   Press Release
Ново DLC за ASSASSIN'S CREED: REVELATIONS ще се появи на 24 януари
ИГРИ
11.01.2012, 14:33  |   Press Release
Албена Михова, Боримечката и Коцето - роднини в „Домашен арест” по bTV
ТВ
11.01.2012, 14:13  |   Press Release
Американска гилдия на режисьорите обяви номинациите си
ГОРЕЩА ТЕМА
11.01.2012, 14:00  |   actualno.com
Линдзи Лоън в ролята на Елизабет Тейлър
АРТИСТ
11.01.2012, 13:40  |   actualno.com
С безплатни прожекции на български хитови филми ще бъде отбелязан Денят на българското кино
ГОРЕЩА ТЕМА
11.01.2012, 11:15  |   actualno.com
Нюйоркските филмови критици определиха Мерил Стрийп и Брад Пит за най-добрите актьори
АРТИСТ
11.01.2012, 11:04  |   actualno.com
Cinefish.bg

 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg