Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Лабиринтът: Невъзможно бягство

КОДЪТ НА БЕГАЧИТЕ: НИКОГА НЕ СПИРАЙ ДА ТИЧАШ ВИНАГИ БЪДИ НАЩРЕК ВЪРНИ НАДЕЖДАТА - Лабиринтът: Невъзможно бягство / информация за филма

The Maze Runner 2014
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

КОДЪТ НА БЕГАЧИТЕ: НИКОГА НЕ СПИРАЙ ДА ТИЧАШ ВИНАГИ БЪДИ НАЩРЕК ВЪРНИ НАДЕЖДАТА

01.9.2014  |   синефиш.бг
Томас се събужда в непознат асансьор, който се издига все по-високо. Когато най-накрая спира и вратите се отварят, той е посрещнат от група момчета, които обитават Поляната – голямо открито пространство, заобиколено от огромни бетонни стени. Томас не помни нищо. - не знае как е дошъл, от къде е, не може да си спомни на родителите, миналото и дори собственото име.

Никой от останалите момчета от Поляната не знае как или защо е попаднал на това място. Те знаят само, че всяка сутрин гигантските бетонни врати, които водят към Лабиринта, се отварят и всяка вечер при залез слънце се затварят отново. А на всеки тридесет дни с асансьора пристига ново момче. Затова и пристигането на Томас е очаквано. Изненада е обаче след по-малко от седмица появата на Тереза - първото момиче, доставено на Поляната, която се обръща към него по име.
Томас научава, че всеки жител на колонията играе важна роля - градинар, строител или елитен бегач, съставящ Карта на лабиринта, който държи всички в плен и променя конфигурациите си всяка вечер. Бегачите се надпреварват с времето, като се опитват да обхванат колкото е възможно по-голям район преди залеза, когато Лабиринтът се затваря и из коридорите на бетонната конструкция плъзват смъртоносните биомеханични Скръбници.

Макар и новодошъл, Томас изпитва странното усещане, че Поляната и Лабиринтът са му познати. Има нещо, заключено в спомените му, което може да бъде отговор за решаване на загадката на Лабиринта и в действителност да посочи пътя към света навън.
  
ЛАБИРИНТЪТ: НЕВЪЗМОЖНО БЯГСТВО е базиран на първата книга от бестселър поредицата на Джеймс Дашнър. Публикуван през октомври 2009г., романът пленява въображението на читателите по целия свят, които го описват като комбинация от Повелителят на мухите, Игрите на глада и телевизионния сериал Изгубени. Дашнър разбира тези сравнения, особено с Повелителят на мухите, но отбелязва, че Лабиринтът: Невъзможно бягство по същество е много по-различна история. „Аз не мисля, че героите ми ще реагират като в Повелителят на мухите", - обяснява той. – Смятам, че те са по-цивилизовани, дисциплинирани и решени да оцелеят и да избягат. Лабиринтът: Невъзможно бягство е приключенска история, която разказва за надеждата и потенциала на човешкия дух."

Книгата привлича вниманието на продуцентите Елън Голдсмит-Вейн и Ли Столман от компанията The Gotham Group. „Виждаме всякакви нови романи, - обяснява Столман. – Читателите винаги търсят нещо, което да разкрива мащабен, невиждан досега свят и герои, на чието място могат да се поставят". Именно това намират и продуцентите в книгата на Дашнър.

За да успее да адаптират правдиво романа за голям екрана, студиото се обръща и към продуцента от Temple Hill Entertainment Уик Годфри, който пожъна огромен успех с филмовата поредица Здрач. Годфри натоварва синовете си Уайът и Хъдсън със задачата да го запознаят с поредицата книги Лабиринтът: Невъзможно бягство. „Веднага приех предложението на 20th Century Fox, защото най-после ще правя филм, от който децата ми да бъдат щастливи", - казва той.

За да пресъздаде очакваното от всеотдайни фенове на Лабиринтът: Невъзможно бягство на голям екран, продукцията се обръща към режисьора Уес Бол. Той казва: „Имах малка компания за визуални ефекти и реших, че след няколко години работа за други хора, вече искам да направя нещо за себе си. Затворих офиса и създадох анимацията Ruin. Качих я в интернет и тя просто избухна чрез Twitter."
Действието в пестеливо разказаната, но с изключителна визия екшън история Ruin се развива в един футуристичен град, който е обрасъл с лозя. Филмът е замислен като начална сцена на игрален филм, който Бол се надява да развие. След като гледа късометражния филм, екипът на Fox разбира, че Бол притежава визията и изобретателността, необходими за пресъздаването на Лабиринтът: Невъзможно бягство на голям екран.

Когато студиото му предлага да прочете книгата, Бол знае, че това ще бъде следващият му проект. „Имах много ясна представа за това как изглежда Поляната - сурова, груба естествена среда, обградена с внушителни бетонни стени. Разбрах, че това е свeтът, в който искам да живея през следващите няколко години."
Бол също така е завладян от персонажа на Томас, главният герой на историята. „Томас е някой, който прави стъпка напред в неизвестното тогава, когато всички останали се отдръпват назад, - казва младият режисьор. - Това е основната идея: трябва да си достатъчно смел, за да се изправиш пред неизвестното, ако искаш да откриеш себе си. Томас е любопитен и някои момчета от колонията възприемат отношението му като заплаха, но именно това може да бъде нещото, което да го измъкне навън.

„Освен това аз много харесвам филми, които израждат  един цял нов свят, и този е сътворява такъв от край до край. Започваме с Поляната, където момчетата са изградили своята колония, след това извън стените навлизаме в мащабния свят на Лабиринта, а там се развива съвсем различен сценарий."

Бол и Годфри започват заедно да събират и сглабят безбройните елементи на проекта. Годфри си спомня: „‚Едно от нещата, което ме разби, бе когато за първи път седнахме с Уес Бол. Той ми представи концепцията си за Лабиринта и това надхвърли всички ми очаквания и представи."

  Следващата стъпка е да съберат актьорски състав, който да изиграе образите на момчетата, образували изключително функционално общество, в което изпълняват ежедневните си задължения, грижат се един за друг, участват в борбите за надмощие и се опитват да разгадаят мистерията на Лабиринта. Годфри казва: „Кастингът беше един от най-вълнуващите неща в проекта. Актьорите наистина повярваха в този свят и това им личи във филма."

Начело на актьорския състав е Дилън О‘Браян като съобразителния Томас, който е убеден, че има изход от Лабиринта. Познат на феновете на MTV от поредицата Teen Wolf, О'Брайън притежава, както казва Годфри, „силно внушение за обикновен човек. Зрителят е склонен да се оприличи с Дилън по начин, който напомня на младия Том Ханкс. Той не е прекалено обаятелен, но е страхотен атлет. Дилън може да се справи без проблем с физическите изисквания, необходими за героя."
О‘Браян отбелязва, че въпреки плашещите и озадачаващи обстоятелствата, при които Томас пристига в Поляната, предизвикателствата изкарват най-доброто от него. „До момента, в който се събужда в асансьора сред Поляната, той вероятно е водил доста спокоен живот, - казва актьорът. – Когато е поставен в подобна ситуация и при тези обстоятелства, Томас позволява да се включат инстинкти му и на преден план излиза своеобразният му героизъм, който винаги е бил вътре в него. Той не позволява на опасностите в този нов и непознат свят да му попречат да проявява любопитство. Не позволява на страхът му да го дърпа назад."

Томас научава, че той е просто един от многото момчета, появили се с този асансьор всеки месец, в продължение на три години.

Лидерът на колонията е Алби, който е нещо като бащина фигура за момчетата. „Алби е основен герой, - казва Бол. - Той е първият заселник, изпратен с асансьора и е трябвало да оцелее цял месец сам, без никаква помощ и без да знае къде се намира. Когато се появява следващият човек, Алби разбира, че само с ред и дисциплина ще оцелеят."

Амл Амийн е в ролята на авторитетният Алби. Според Годфри той е „страхотно ново лице с обаянието на младия Дензъл Уошингтън."

Амийн харесва лидерските качества на героя си и бащиното му отношение към останалите. ‚Алби създава митология и правила за живот на момчетата, - обяснява той. - Те са едно семейство и Алби смята, че всички са тук с причина. Но най-важното нещо е да се държат заедно. Моят герой въплъщава всички тези красиви, сложни неща, които всеки актьор обича да пресъздава."

Основният противник на Томас в Поляната е Гали. Интелигентен и смущаващ, Гали иска да запази статуквото и се сблъсква с новодошлия. „Но Гали и Томас наистина са две страни на една и съща монета. - отбелязва Бол. - Томас напълно възприема и се впуска в неизвестното, а за Гали най-важното е самосъхранението и безопасността."

Уил Полтър, който участва в комедията Семейство Милър е в ролята на Гали. Годфри казва: „Уил е идеалният избор за този образ. Не ти се иска да се забъркваш с него, защото той е изключително интелигентен противник."

Доверието и отстояването на статуквото от страна на Гали не е без основателна причина, казва Полтър. „Той не толкова се придържа към правилата, колкото силно вярва, че без тях момчетата ще загинат. - обяснява той. – Затова избързва да говори и да предизвика Томас, за когото тези правила не са важни. А за Гали те са самият живот."

Писателят Дашнър също отхвърля идеята, че Гали е злодей. „Исках той да бъде основен конкурент на Томас, но в същото време читателите да се усетят съпричастни с него и да разберат убежденията и действията му", - казва той.
Помощникът на Алби, Нют, е изигран от Томас Броуди-Сангстър, който участва в хитовия сериал на HBO Игра на тронове и Наистина любов. Годфри казва за Нют: „Той е втори в командването, но всъщност още не е готов да поеме отговорност."
„Нют е номер 2 в Поляната, - потвърждава и Бол. - Ако Алби не е там, Нют поема юздите, но не се справя добре с предизвикателството. Това най-бързо го усеща Гали, който предпочита да прави нещата по свой начин."

Нют ходи леко с накуцване, като причината за това не е напълно изяснена, защото предпочита да го обсъжда. Независимо от всичко, Броуди-Сангстър описва героя си като „веселяка на групата, с когото всички се разбират. Момчетата идват при Нют със своите проблеми, защото го харесват и му вярват."

Британската актриса Кая Скоделарио играе единствената младата жена сред заселниците - Тереза, която има мистериозна връзка с Томас. Тя спечелва продуцентите на филма, защото сякаш е „една от момчетата“, твърди Годфри. „Тя е гаднярка, каквато трябва да бъдеш, когато си запокитена на Поляната сред всички тези млади мъже."

„Тереза е също толкова издръжлива, колкото и момчетата, - потвърждава Скоделарио. - Тя е независима, борбена и упорита млада жена и поведението й определено казва „не се занимавай с мен, пич“.

Освен това, казва Бол „тя идва също толкова нелогично, както е и самото съществуването на Поляната и Лабиринта. След мистериозната й поява в асансьора, нещата започват все повече да се влошават."

Елитът сред заселниците се нарича Бегачите. Това са атлети, които се придвижват през лабиринта всеки ден и съставят карта на изменчивата постройка в търсене на път навън. Техият капитан е Минхо, изигран от Ки Хонг Ли. Младият актьор успява да разбере лидерската позицията на персонажа си сред заселниците по много индивидуален начин. „Взех за пример морската пехота и армията и приех, че Минхо е нещо като генерал, - обяснява Лий. - Това му е работата - да обединява войските."
Най-младият сред момчетата е Чък, мило и лоялно дете, което се възхищава  на Томас и работи като чистач на тоалетните – работа за заселниците, които нямат никакви други умения. „Той е възхитително дете, което въплъщава образа на малкото братче, - казва Бол. – Въпреки, че много се старае, никой няма големи очаквания към него. Обаче накрая Чък получава своя героичен миг."
Приятелството между Чък и Томас предлага някои от най-забавните и емоционални моменти на филма. „Те са повече от приятели, - казва Блейк Купър, който е в ролята на Чък. - Томас е като по-голям брат и ментор на моят герой. Те наистина се грижат един за друг."

В съвременния, дигитално работещ свят, кастингът на Купър е повече от класическа история. Той туитва съобщение на писателя Дашнър и режисьора Уес Бол дали може да се явя на прослушване за ролята. Когато създателите на филма виждат неговия запис, отговорът им е единодушен: той е Чък.

     За ролята на внушителна и загадъчна Ава Пейдж, ръководителят на експериментална програма  WCKD, за които заселниците правят потресаващо откритие, създателите на филма се спират на Патриша Кларксън. Действията на мистериозната Ава и програмата WCKD се отразяват върху централните теми на историята като „кое е добро, кое е зло и какво правят хората, когато са избутани до отчаяние", казва Дашнър.

 
 

Снимки

 

Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта
Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта
Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria



ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg