Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Зората на планетата на маймуните

Всичко за филма - Зората на планетата на маймуните / информация за филма

Dawn of the Planet of the Apes 2014
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Всичко за филма

03.7.2014  |   синефиш.бг
В ЗОРАТА НА ПЛАНЕТАТА НА МАЙМУНИТЕ зараждащата се нация от генетично еволюирали маймуни, предвождани от шимпанзето Цезар, са застрашени от група хора, които са оцелели от върлуващия преди десетилетие унищожителен вирус. Двете страни сключват крехък мир, но скоро са доведени до ръба на война, чийто изход ще определи кой ще бъде доминиращия вид на Земята.

През 2011 г. ВЪЗХОДЪТ НА ПЛАНЕТАТА НА МАЙМУНИТЕ се превърна в световен касов хит с приходи от близо 500 млн. долара, благодарение на невероятното изпълнение на Анди Съркис и зашеметяващите новаторските визуални ефекти на Weta Digital студио. Това е първият игрален филм, който е заснет и разказан от гледна точка на съзнателно животно – персонаж с човешки качества и герой, с когото зрителите имат истинска емоционална връзка.

Във ВЪЗХОДЪТ НА ПЛАНЕТАТА НА МАЙМУНИТЕ създателите на филма разказват е поразителната и емоционална предистория, която поставя основите на ЗОРАТА НА ПЛАНЕТАТА НА МАЙМУНИТЕ. Първата част завършва с освобождаването на приматите от човешките им надзиратели в момент, когато смъртоносен за човечеството вирус вече се разпространява в световен мащаб. Цезар – човеколюбивият лидер на маймуните, води последователите си в Мюр Уудс, райското кътче край Сан Франциско, където като млад е воден от човешкия си приятел Уил.
Режисьорът на ЗОРАТА НА ПЛАНЕТАТА НА МАЙМУНИТЕ Мат Рийвс иска филмът му да продължи последователността и да пасне на времевата линия на първата част. В новата история маймуните продължават да изградят своята общност в Мюр Уудс. Отвъд територията на приматите върлува пандемия – вирус, който е унищожил голяма част от човешкото население по света. Постепенно светлините на цивилизацията започват да избледняват и човечеството загива.

Продуцентът Дилън Кларк отбелязва: „Вирусният апокалипсис удря хората и 10 години по-късно броят им е силно намален. Маймуните от друга страна се справят доста добре. Цезар повежда към свободата и построяват нов дом. Маймуните са се увеличили, а хората са намалели. И сега двата вида ще се изправят един срещу друг."

И все пак в ЗОРАТА НА ПЛАНЕТАТА НА МАЙМУНИТЕ става въпрос за оцеляване, а не за апокалипсис. „В началото на историята има усещането, че маймуните са наследили Земята, - казва Рийвс. - Една малка група хора се борят срещу поражението, а маймуните се борят за оцеляване. И ние изследваме дали в един общ свят, маймуните и хората могат да измислят начин да живеят заедно, без насилие."

Всички тези събития отново се въртят около Цезар, на когото Анди Съркис вдъхва живот с едно зашеметяващо изпълнение през 2011 г. във ВЪЗХОДЪТ НА ПЛАНЕТАТА НА МАЙМУНИТЕ. Сега в ЗОРАТА НА ПЛАНЕТАТА НА МАЙМУНИТЕ Цезар е начело на нация от примати, които водят богат и охолен живот. Десет години по-късно той е изправен пред предизвикателството да се изяви като добър лидер и да защити половинката си и двете деца пред лицето на подновеното взаимодействие с хората.


Според Съркис предизвикателствата, пред които е изправен Цезар в този филм се разгръщат: „Той все още се развива своя „вътрешен аз“, този път като отворен и съпричастен лидер който стимулира развитието на многобройна група орангутани, шимпанзета и горили.“

„Цезар е алфа-маймуна, - продължава Съркис. - Той е естествен лидер. Останалите маймуни го уважават, защото той има вродено чувство за справедливост, той цени техните мнения и ги включва във вземането на решения. Окончателното решение е негово, но до голяма степен разчита на мнението на своя близък кръг приближени, неговите съветници."

В същото време Цезар е в конфликт с човешката природа, заради начина, по който е отгледан сред хората. Той е бил аутсайдер, въпреки че е научил начина на мислене на хората във ВЪЗХОДЪТ НА ПЛАНЕТАТА НА МАЙМУНИТЕ от своя човешки „баща“ Уил. Той е същество, което многократно е преживявл отхвърляне от хората, докато открие своя народ.

Цезар като лидер, родител и любим осигурява благодатна почва за разпростиране на актьорския талант на Съркис. „Цезар сега е баща: той си има половинка, по-голям син и малко бебе, - отбелязва актьорът. - Той е отговорен за оцеляването на една общност. От друга страна изпитва съпричастност към хората, и някъде дълбоко в себе си чувства нужда да да общува с тях."

В ЗОРАТА НА ПЛАНЕТАТА НА МАЙМУНИТЕ главният герой от страна на хората, който общува с Цезар е Малкълм (Джейсън Кларк). Той е бивш архитект, който е загубил жена си по време на пандемията. Оставен сам да отглежда сина си, Малкълм отчаяно поддържа надеждата и стабилността, която той и Александър намират в малка колония от оцелели хора в Сан Франциско.

„Малкълм е нещо като огледало за Цезар. Той се опитва да възстанови своята общност от руините на един свят, който е отишъл завинаги.“ - казва Рийвс.

„Има много недоверие и хвърляне на обвинения и от двете страни, - добавя Кларк. - От гледна точка на хората има много гняв за това как човечеството страда от последиците на вируса. Хората погрешно обвиняват маймуните за това, въпреки че в действителност е създаден в човешка лаборатория преди повече от десет години."

Цезар и Малкълм трябва да направят труден избор между компромиси и решения, които другия не би уважил. И двамата са бащи и трябва да защитят не само себе си, но и зараждащите се общества на двата вида. Така че в най-общ план филмът е историята на две семейства – човешко и приматско.

Докато Малкълм е ключова фигура в човешката колония, чийто лидер е Драйфус (изигран от звездата Гари Олдман). Преди разпадането на обществото той е бил служител на закона и сега поема ролята на лидер, чийто цели са не само оцеляване, но и възстановяване на това, което е останало от човечеството. Олдман описва колония като „смесица от оцелели. Вирусът е взел милиони и милиони животи, а ние сме сме малцината щастливци, които са генетично предразположени да изградят имунитет. Идваме заедно и се опитваме да оцелеем и да възстановим нашия свят."

Ели също работи усърдно, за да възстанови предишния живот. Тя е медицинска сестра в Центъра за контрол на заболяванията, която неуспешно се е опитвала да задържи разпространението на вирусната епидемия. Ели успява да постигне някаква степен на сигурност в колонията в Сан Франциско сред оцелелите - включително Малкълм, с когото започват да градят връзка. „Ели е силна и упорита, защото тя трябва да бъде такава, ако иска да оцелее в този свят, - казва актрисата Кери Ръсел, която е в ролята на Ели. – Трудно се живее на подобно място, което винаги е на ръба на паниката. Още повече че всеки започва да осъзнава, че напрежението в малкото общество, което са построили все повече ескалира и скоро ще избухне. Тя е силен характер и точно от такава жена се нуждае Малкълм."

Отношенията между Ели и Малкълм рефлектират върху синът тийнейджър - Александър (Коуди Смит-МакФий). Неговата майката е една от безбройните жертви на вируса, и Александър израства в този опустошен свят и има съвсем малко спомени за предишния нормален човешки живот. Неговата реалност са ежедневна борба за съществуване редом до баща си и останалите оцелели сред руините на една цивилизация.

Смит-Макфий отбелязва, че филмът не е само история за оцеляване, а и за изграждане на „доверие и любов между Малкълм и Александър." Въпреки, че Александър и всички хора са под постоянна заплаха, младият актьор подчертава, че „това е единственият свят, който моят герой познава и това е всичко, с което е свикнал. Оттам идва и нужната му сила, за да оцелее."

Най-непреклонният противник на хората е Коба, изигран от Тоби Келеб. Шимпанзето с млечнобели очи и изпълнено с белези лице е прекарало голяма част от младостта си в лаборатории, където е било подложено на експерименти в името на науката. През последните десет години на свобода, той е превърнал в прошарен войн, който ненавижда човешката раса и вярва, че единственият добър човек е мъртвият.

Далеч по-нежен маймунски образ е Корнелия, младо женско шимпанзе, изиграно от Джуди Гриър. Десет години след въстанието на Цезар срещу човечеството, тяхната обещаваща романтична връзка е дала плод. Корнелия сега е съпруга на Цезар, царица и майка на двете му деца: нетърпеливия и понякога бунтарски настроен юноша Блу Айс (Ник Търстън) и новородено бебе шимпанзе.

Останалите първостепенни герои във филма са Рокет (изигран от Тери Натари), който е приближен съветник на Цезар по военните въпроси и Морис (Карин Коновал) – орангутан, който е избягал от цирка и сега преподава своята мъдрост, като съветва Цезар и обучава по-младите примати.

 
 

Снимки

 

Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта
Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта
Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria



 
Cinefish.bg Cinefish.bg